fbpx
VZDELÁVANIE REGISTRUJTE SA NA KURZ VIAC INFO
VODA A PLÁVANIE AKO TERAPIA
August 10, 2022 / Blog / Fyzioterapia a šport
August 10, 2022 / Blog / Fyzioterapia a šport

VODA A PLÁVANIE AKO TERAPIA

Aké sú účinky vody na ľudské telo?

Ak vám lekár či fyzioterapeut odporučili plávanie, skúste sa najskôr zamyslieť, či vás bude baviť. Radosť z pohybu je niekedy oveľa dôležitejšia ako pohyb samotný a hydroterapia má aj mnoho ďalších podôb.

HYDROTERAPIA – AKÉ POZNÁME ÚČINKY VODY NA ĽUDSKÉ TELO?

VZTLAK A TLAK VODY

Pri hydroterapii sa využíva mechanický účinok vody, ktorá na telo pôsobí dvomi spôsobmi. Je to vlastne jednoduchá fyzika: Ak sa ponoríte do vody, budú na vás pôsobiť hydrostatický tlak a vztlak.

Určite dobre poznáte príjemný pocit ľahkosti a nadnášania pri vstupe do bazéna alebo do mora. Ide práve o hydrostatický vztlak. Tento jav vyplýva z Archimedovho zákona, vďaka ktorému sa naša hmotnosť vo vode podstatne zmenšuje. Pobyt vo vode, či už plávate alebo sa v nej len tak čvachcete, zmenšuje záťaž, ktorú vyvíjate na kĺby, čo ocenia najmä ľudia s nadváhou alebo v pooperačnej fáze rehabilitácie.

Naopak, hydrostatický tlak pôsobí na všetky krvné a lymfatické cievy a vplýva na dutiny tela. Ak sa ponoríte do vody, zmenší sa vám obvod brucha, čo následne vytlačí bránicu do vyššej polohy a vitálna kapacita pľúc sa zníži o 20 percent. Súčasne dochádza k zvýšenému presunu krvi z periférie do hrudníka, čím sa rozširujú veľké cievy a pravá predsieň. A to má za následok zvýšenie minutového objemu srdca o 20 až 30 percent.

TEPLO A CHLAD

Radi sa otužujete, alebo chodíte do teplej vírivky? Obe procedúry so sebou prinášajú množstvo blahodarných účinkov na ľudský organizmus, ale to už určite dobre viete. Nikto sa nechodí otužovať alebo „víriť“ len preto, že je to zábava, forma spoločenskej aktivity či moderná forma životného štýlu. Niekde v nás je zakorenená informácia, že pobyt v ľadovej či horúcej vode je zdravý. A je to skutočne tak. V podstate len využívame termický účinok vody vo svoj prospech.

MINERÁLNA VODA

V neposlednom rade sa vo fyzioterapii využíva aj chemický účinok vody, teda jej zloženie. Pre komplexný terapeutický účinok sa často vyberá vhodný druh vody nielen na kúpeľné procedúry, ale aj kvôli dietetike. Všetko záleží od chemického zloženia liečivej alebo minerálnej vody, od počtu aniónov a katiónov, od obsahu rozpustených plynov a od pH vody.

PLÁVANIE AKO ZDRAVÁ FYZICKÁ AKTIVITA

Medzi ľuďmi vo všeobecnosti prevláda tvrdenie, že plávanie patrí k najzdravším fyzickým aktivitám, je bezpečné a šetrné k ľudskému telu. Má na nás mnohé blahodarné účinky, od komplexného rozvoja celého tela, pohybového aparátu, ale aj vnútorných orgánov, hlavne srdca a pľúc, až po psychickú činnosť.

Z pohľadu fyzioterapie tieto benefity prinášajú aj ostatné športy, samozrejme, ak sa vykonávajú technicky správne. Dôležité je, aby ste sa hýbali. Telo je na pohyb totiž stvorené a najzdravší šport je pre vás ten, ktorý vám prináša radosť.

Plávanie často odporúčajú nielen fyzioterapeuti, ale i lekári, preto si posvietime aj na jednotlivé štýly rekreačného plávania. Správnu techniku momentálne prenecháme trénerom a povieme si, komu ich odporučiť a komu radšej zakázať.

Ako vplýva plávanie na naše telo – viac si môžete vypočuť v našom FYZIO Podcaste:

 

KRAUL

Kraul patrí k najľahším plaveckým štýlom, je efektívny a nenáročný na kondíciu.

VÝHODY:  kraulový kop a napriamená poloha

  • Kraulový kop sa odohráva len v predo-zadnom pohybe a neobsahuje žiadnu rotačnú zložku. Posilňuje sedacie a stehenné svaly, čo sa využíva po operáciách bedrových či kolenných kĺbov.
  • Členkové kĺby sú pri kraule výrazne uvoľnené, čo napomáha rýchlejšej rekonvalescencii po zlomeninách a dlhodobej fixácii kĺbu.
  • Kraul je vhodná aktivita aj pre ľudí s problémami s chrbticou, ktorá sa pri ňom primerane napriamuje.

NEVHODNÝ PRE:

Ak trpíte problémami s krčnou chrbticou a nie ste schopní sa nadychovať na obe strany, prípadne hlavu neponárate vôbec (a dáte to na Mitcha Buchannona z Baywatch). „Technika“ s hlavou nad hladinou nie je vhodná ani pre úplných začiatočníkov; môžete začať cítiť bolesť krčných svalov a stuhnutie ramien.

PRSIA

Najčastejší spôsob rekreačného plávania. Je to najstarší a zároveň aj najpomalší plavecký štýl.

VÝHODY: napriamená poloha počas fázy splývania

  • Splývanie však v bežnej populácii nie je celkom obvyklé, preto sú prsia vhodné len pre ľudí, ktorí nemajú veľké problémy s chrbticou.

NEVHODNÝ PRE:

Napriek svojej popularite prsia nie sú práve najvhodnejší štýl, ak, pravda, perfektne neovládate techniku.
K mnohým chybám patria plávanie s hlavou nad hladinou či krivý strih nohami. Prsiarsky kop predstavuje veľkú alchýmiu a až na pár výnimiek ho zvládajú len profesionálni plavci. Kvôli rotačným pohybom dolných končatín sú prsia zakázané po totálnej výmene bedrového kĺbu a vhodné nie sú ani pre ľudí s bolesťou kolien.

ZNAK

Znak je plavecký štýl, ktorý v bazénoch často nevídame. A to je veľká škoda.

VÝHODY: znakový kop a napriamená poloha

  • Ide o najvhodnejší spôsob plávania pre ľudí s problémami s chrbticou.
  • V dnešnej usedenej spoločnosti je to výborný prostriedok na posilnenie svalov brušnej dutiny, chrbtového svalstva či uvoľnenie prsných svalov a svalov ramien a krku.
  • Znakový kop je takmer totožný s kraulovým, preto prináša už spomínané benefity.

NEVHODNÝ PRE: Správne plávanie znaku si vyžaduje, aby bol plavec v horizontálnej polohe a tvár smerovala nahor kolmo na hladinu vody. Dôležité je dbať o to, aby hlava nebola príliš zaklonená alebo predsunutá.

VODA AKO LIEK

Čo z toho vyplýva? Nie je to plávanie, čo vás vylieči z vašich zdravotných problémov, ale voda, ktorá je považovaná za prostriedok s terapeutickým účinkom. Plávanie navždy ostane len fyzickou aktivitou. Pre niekoho môže predstavovať zamestnanie, pre iného relax alebo únik z uponáhľaného konzumného sveta. Teší vás plávanie? Pokračujte v ňom a využívajte výhody tohto športu vo svoj prospech. Ak vás po plávaní zvykne niečo bolieť, skúste sa vyvarovať spomínaných neduhov. Keď to sami nezvládnete, nechajte si poradiť od plaveckých trénerov, zlepšenie techniky vás posunie vpred. Existuje však aj mnoho iných alternatívnych športov a ako sme spomenuli na začiatku – hydroterapia má mnoho podôb. Stačí si len vybrať.

Článok vypracoval SENIOR FYZIOterapeut Michal Slotta pre časopis RELAX – Sportmedia

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK?

ZDIEĽAJTE HO S VAŠIMI ZNÁMYMI

Sledujte, čo sa deje
u nás na klinike…