fbpx
VZDELÁVANIE REGISTRUJTE SA NA KURZ VIAC INFO
SPINÁLNE CENTRUM VO FYZIO KLINIK
Apríl 25, 2022 / Fyzioterapia a šport / Blog
Apríl 25, 2022 / Fyzioterapia a šport / Blog

SPINÁLNE CENTRUM VO FYZIO KLINIK

Konzervatívna liečba chrbtice

FYZIO KLINIK je prvým Spinálnym centrom pre konzervatívnu liečbu chrbtice na Slovensku.

Spinálne centrum je riešením pre klientov, ktorí majú problémy vo fasciách, slabých svaloch, v enormnom stuhnutí svalov, vo vysunutej platničke, atď. Táto špeciálna a zároveň najmodernejšia terapia zahŕňa vstupnú diagnostiku, funkčné testovanie špecifických svalových skupín, cvičenie na strojoch, trakcie, manuálnu terapiu, manipulácie, mobilizácie a fyzikálnu terapiu.

Posilňovaním konkrétnych oblastí dokážeme stabilizovať chrbticu po manuálnych uvoľneniach a správnom nastavení, uvoľniť stuhnuté svalstvo, uľaviť preťaženým svalom, znížiť efekt znovunapínania preťažených svalových skupín alebo doposilňovať zvyšné časti tela, a tak zharmonizovať pohybový aparát klienta.

 

Čo je Spinálne centrum?

 

Ide o komplexné centrum zamerané na diagnostiku, mobilizáciu, manipuláciu a cielené cvičenie na špeciálnych strojoch. Tie spevňujú a posilňujú cielene celú chrbticu so zreteľom na problematický úsek. Rovnako vedia rozmobilizovať a uvoľniť panvu, krížovú, hrudnú a krčnú chrbticu.

 

 

Kto stojí za prístrojmi v Spinálnom centre?

 

Prístroje sú od nemeckej spoločnosti Proxomed®, ktorá sa zaoberá ich vývojom už vyše 25 rokov. Modelový rad Tergumed je najnovší,  v poradí už 6. generácia. FYZIO KLINIK je  jediným distribútorom a školiacim strediskom pre Slovenskú a Českú republiku. FYZIO KLINIK zároveň neustále vyvíja nové protokoly a postupy na špecifické diagnózy a typy bolestí chrbtice.

 

 

Čo vieme cvičením v Spinálnom centre vyriešiť?

 

V Spinálnom centre dokážeme:

  • riešiť akútne a chronické stavy,
  • nastaviť preventívne terapie,
  • zamerať sa na výkon pri určitých druhoch pohybu,
  • upraviť korekcie skoliózy či chybného držania tela.

 

Pre ktorých klientov je Spinálne centrum určené?

 

V prvom rade je dôležité vedieť, že na týchto strojoch môže cvičiť každý. Je tu veľká možnosť variability strojov a cvičení. Vďaka tomu ich vieme presne nastaviť na klienta podľa toho, čo potrebuje spevniť, posilniť či povoliť. Môže na nich cvičiť aj klient v akútnejšom štádiu, keďže sa dá na nich posilňovať aj bez výrazného pohybu iba tlakom do podložky – izometricky. Znamená to, že aj keď má klient bolesť pri mikropohybe, dokáže cvičiť a tým telu dopriať želanú úľavu. Vtedy sa nemení dĺžka svalu, zvyšuje sa iba jeho napätie, a tým sa vyhýbame bolestivému pohybu. Ďalšia výhoda pri izometrickom cvičení je tá, že pri minimálnom tlaku sa výraznejšie zapájajú hĺbkové svaly trupu, ktoré potom výrazne napomáhajú k spevneniu daného úseku a k príprave do väčších pohybov a rozsahov. Pri dynamickom prevedení cvičenia už vieme posilňovať sval v rámci jeho maximálneho pohybu, a popritom si to sťažovať rýchlosťou prevedenia pohybu a meniť intenzitu napätia a uvoľnenia svalu.

 

 

Aké pohyby/cvičenia sa precvičujú v spinálnom centre?

 

Cvičenie rozdeľujeme na dynamický a statický pohyb. Rozvíjame a posilňujeme tu pohyby trupu do záklonu, úklonu a rotácie, takisto aj pohyby hlavy do záklonu, predklonu a úklonov.  Všetky tieto pohyby sa vykonávajú v stroji, ktorý je presne nastavený na daného pacienta, podľa špecifikácii jeho tela a podľa zacielenia terapie. Ďalej tu pracujeme so strojmi, ktoré nám pomáhajú rozmobilizovať a spevniť postavenie panvy, hlavne na zmenu zlého stereotypu sedenia, ktoré potom výrazne ovplyvňuje držanie celého tela a samotné postavenie chrbtice.

 

V čom mi Spinálne centrum dokáže pomôcť?

 

Pomôže vám zastabilizovať problémový úsek chrbtice, čím ju odľahčí a zmierni preťaženia, ktoré sú na ňu prenášané vplyvom zlého postavenia, stereotypu atď.. Ďalšou výhodou je získanie lepšej mobility a pohyblivosti trupu v jeho základných a preňho prirodzených rovinách. Veľmi dôležitým pozitívom je spevnenie rozsahu mobility trupu a získanie sily aj v krajných polohách pohybu.

 

Môže sa táto terapia kombinovať s inou terapiou?

 

Správne zvolená kombinácia s inou terapiou je vynikajúce prepojenie. Všetko závisí od individuálnych potrieb klienta. Terapie sú ušité na mieru tak, aby sme klienta zharmonizovali a vyladili do správneho fungovania.

 

Môže sa telo zaťažovať aj inými aktivitami súčasne s cvičením v Spinálnom centre?

 

Odporúčame vyhnúť sa výraznému zaťaženiu chrbtice v ten istý deň ako si klient zacvičí v Spinálnom centre. Inak podporujeme klientov v ich športových či pohybových aktivitách, samozrejme, pokiaľ nie sú kontraproduktívne s našou prácou.

 

Ak máte záujem o cvičenie v Spinálnom centre, objednať sa môžete priamo cez našu aplikáciu FYZIO KLINIK alebo telefonicky cez recepciu +421 (O) 948 774 999 .

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK?

ZDIEĽAJTE HO S VAŠIMI ZNÁMYMI

Sledujte, čo sa deje
u nás na klinike…